toekomst header

14 september 2022

Een connected car met meer verbonden dan alleen je smartphone

Een connected car zoekt – net als de mens – verbinding. Het verbinden van mobiliteit komt tot stand door de razendsnelle veranderende en innovatieve technologie. Tegenwoordig worden auto’s niet alleen verbonden worden met je smartphone, zoals met de WeConnect app van Volkswagen bijvoorbeeld, maar ook met de technologie van andere auto’s. Ontdek de drie belangrijkste vormen van een connected car die het rijcomfort, veiligheid en de rijbeleving van de bestuurder nog meer bevordert.

we connect vw

V2V, V2I & V2X

Een connected car is een auto die door middel van internet kan communiceren met andere apparaten. De technologie van een connected car kan verschillende vormen aannemen. De drie bekendste vormen zijn V2V, V2I en V2X. Omdat een auto communiceert met andere apparaten is de werking hiervan het meest efficiënt wanneer elke vrachtwagen, bus, auto, motor en zelfs de fiets met deze technologie wordt geleverd.

V2V staat voor vehicle-to-vehicle

Deze technologie maakt het mogelijk om gegevens van voertuig-naar-voertuig uit te wisselen. Het doel van V2V is om files en ongelukken te verminderen. Dit is mogelijk doordat voertuigen met V2V technologie binnen een straal van 300 meter elkaars positie, snelheid en omringende voertuigen aan elkaar doorgeven. Vervolgens wordt de bestuurder gewaarschuwd voor mogelijke gevaren, een slechte toestand van de weg en bedreigende weersomstandigheden.

V2I staat voor vehicle-to-infrastructure

Door middel van deze technologie worden niet alleen verkeersborden en -signalen gedetecteerd, maar ook verkeersopstoppingen. Zo wordt de bestuurder geholpen bij het inschatten van verkeerssituaties en kan er een slimmere routeplanning plaatsvinden.

V2I staat voor vehicle-to-infrastructure

Door middel van deze technologie worden niet alleen verkeersborden en -signalen gedetecteerd, maar ook verkeersopstoppingen. Zo wordt de bestuurder geholpen bij het inschatten van verkeerssituaties en kan er een slimmere routeplanning plaatsvinden.

V2X staat voor vehicle-to-everything

V2X omvat zowel de V2V- als V2I-technologie. Deze technologie is op dit moment het meest geavanceerd. Dit maakt het mogelijk dat de connected car praat met de infrastructuur én andere connected voertuigen. Volkswagen introduceerde de zogeheten Car2X technologie. De technologie die gebruikt wordt in dit systeem is gebaseerd op de draadloze Wi-Fi p standaard.

dealerglass-kalibreren

De toekomst van een connected car

Het is onvermijdelijk dat voertuigen steeds meer verbonden raken en ook daadwerkelijk iets te vertellen hebben. In een volgende fase zullen afzonderlijke onderdelen van voertuigen en producten met elkaar worden verbonden. Hierdoor worden de voorspellingsmodellen, zoals het onderhoud van de auto, steeds slimmer.

De technologie van een connected car is een grote stap naar (gedeeltelijk) autonoom rijden. Het is dan ook aannemelijk dat dit op het punt van doorbreken staat. Bekende merken zoals Polestar en Volkswagen investeren dan ook flink wat tijd, energie en geld in de ontwikkeling van autonoom rijden. Eén ding is zeker: het is slechts een kwestie van tijd.