Header mobiel

20 januari 2023

Leasefiets als compensatie bij hogere kosten

Het koopkrachtverlies onder werknemers wordt door één op de drie werkgevers gecompenseerd. Bovenop het salaris krijgen zij dan verschillende manieren van extra financiële steun. Dit blijkt uit een onderzoek van werkgeversvereniging AWVN.

De hoge inflatie leidt bijna automatisch tot een flinke koopkrachtverlies. Deze stijging van de inflatie wordt veroorzaakt door onder andere een hoge gas- en energieprijs en door hogere kosten voor voedsel en vervoer. Dat deze prijzen zo hard stijgen, heeft alles te maken met de oorlog in Oekraïne. De prijs van Russische goederen is hierdoor een stuk hoger geworden óf ze worden überhaupt niet meer geëxporteerd. Ondanks het prijsplafond voor energie daalt in 2022 en 2023 de koopkracht alsnog met 4%.

De daling van deze koopkracht zorgt onder werknemers in sommige gevallen voor flinke financiële problemen. Facturen kunnen soms niet meer betaald worden, er wordt bespaard op boodschappen en uiteindelijk leiden deze zaken ook tot psychische problemen.

Werkgevers doen er van alles aan om medewerkers te helpen. Naast éénmalige uitkeringen – zo’n 40% van de werkgevers ondersteunen hun personeel hiermee – bieden organisaties ook budgetcoaches aan of een korting op een leasefiets. Via bijvoorbeeld Lease a Bike kunnen medewerkers tegen een gereduceerd tarief een fiets van de zaak leasen. Hiermee besparen ze flink op brandstofkosten en daarnaast draagt dit bij aan de vitaliteit van de medewerkers.

Werknemers kunnen alle typen fietsen kiezen; van stadsfietsen, e-bikes, bakfietsen en zelfs racefietsen.   De werkgever bepaalt in welke mate er wordt bijgedragen aan de kosten van de fiets. Hierin zijn drie scenario’s:

1. Werkgever investeert

De volledige kosten komen bij de werkgever te liggen

2. Gedeelde investering

De werkgever geeft per maand een vaste bijdrage voor de leasefiets

3. Werkgever faciliteert

Het leasebedrag wordt verrekend met het brutoloon

fietser

De Mobiliteit voor Morgen adviseert u over de mogelijkheden om uw medewerkers te ondersteunen door middel van een leasefiets. Naast dat we u alles vertellen over de best passende oplossing voor uw organisatie, zorgen we ook voor de volledige implementatie van het systeem.

Hoe kunnen we u helpen? Neem contact met ons op via het onderstaande formulier.