tanken

20 september 2022

Tips en tricks om brandstof te besparen

Met de huidige brandstof prijzen is het nog meer van belang bewust om te gaan met uw verbruik. Hoeveel brandstof een auto verbruikt hangt af van het soort auto waar u in rijdt en van uw rijgedrag. Door zuinig te rijden verbruikt u minder brandstof. Dat houdt ook in dat u minder CO2-uitstoot, minder stikstof, minder roet en fijnstof heeft. Door zuinig te rijden kunt u wel 10% besparen op brandstofverbruik. Niet alleen prettig voor de portemonnee, maar ook voor het milieu.

Met onderstaande tips en tricks geven wij inzichten hoe u zuinig kunt rijden en brandstof bespaart. Deze tips zijn ook handig om het optimale uit uw actieradius te halen met een elektrische auto.

1.  Schakelen: Schakel zo vroeg mogelijk (bij 2.000 tot 2.500 toeren) over naar een hogere versnelling tijdens het rijden. Bijvoorbeeld: 50 km/u in de vierde versnelling, 80 km/u in de vijfde versnelling.

2.  Constante snelheid: Rijd zo veel mogelijk met een constante snelheid: optrekken en afremmen zorgt voor meer brandstofverbruik. Cruise control helpt u hierbij.

3.  Anticipeer: Kijk zo ver mogelijk vooruit en anticipeer op het overige verkeer. Ziet u dat de snelheid vermindert of moet stoppen voor een stoplicht, laat dan op tijd het gas los. Trap de koppeling niet in en laat de auto in de versnelling uitrollen.

4.  Snelheid: Rijd 100 km/u, dat is beter voor uw portemonnee én het milieu. Met een elektrische auto kunt u het beste binnendoor rijden, via de 60/80 km/u wegen.

5.  Banden: Pomp de banden elke twee maanden op: met goed opgepompte banden verbruikt u minder brandstof. Ook is het slim om de banden aan te passen op het seizoen, dus wissel op tijd tussen zomer- en winterbanden.

6.  Rij-modus: Gebruik de eco-modus als uw auto dit heeft. De eco-modus zorgt ervoor dat systemen zoals de airco en de verwarming zo zuinig mogelijk werken. Vermijdt het gebruik van de sport-modus. Deze schakelt later en in hogere toeren met als gevolg een hoger brandstofverbruik.

Pas uw tankgedrag aan

Om te besparen op brandstof hoeft u niet alleen uw rijgedrag aan te passen. U kunt namelijk ook iets verstandiger tanken. Ga bijvoorbeeld niet langs de snelweg tanken, maar zoek de goedkoopste. Bijvoorbeeld met een app ziet u gelijk wat de goedkoopste tankstations in de buurt zijn, op de route of op uw bestemming. Die verschillen lopen makkelijk op tot 30 cent per liter. Langs de snelweg tanken is duurder.

Goed onderhoud resulteert in brandstofbesparing

Wanneer uw auto goed technisch onderhouden is, volgens fabrieksvoorschrift, verlengd dit de levensduur van de motor. Het zorgt er ook voor dat de motor minder hard hoeft te werken om prestatie te leveren. Met name verouderde bougies, een vervuilde luchtfilter of ontstekingsfoutjes hebben invloed op de prestatie van de motor. Laat uw auto goed onderhouden.

Werkplaats Druten 7 3840x1200
Lease a Bike

Laat de auto af en toe staan

Qua vervoer kunt u alle kanten op in Nederland. Naast met de auto op pad gaan, kunt u ook steeds makkelijker reizen met de trein, tram, deelauto of zelfs elektrische fiets. Het nieuwe kabinet geeft aan te bouwen aan zogenoemde hubs. Dit zou het overstappen van fiets of auto naar bijvoorbeeld metro of trein en visa versa makkelijker maken. Wilt u de auto vaker laten staan? Vraag dan ook aan uw werkgever wat de mogelijkheden zijn met bijvoorbeeld Lease a Bike.

Stap over op elektrisch rijden

Wanneer de benzine – en dieselprijzen weer dalen naar een normaal niveau blijft de vraag. Ondanks dat de prijzen van elektriciteit aan het stijgen zijn, is het opladen van een elektrische auto nog altijd voordeliger dan een volle tank bij een tankstation. Daarnaast zijn er meerdere voordelen met een elektrische auto.

·         U rijdt met een 16% bijtelling over de eerste € 35.000. In 2023 geldt de 16% bijtelling over de eerste € 30.000.

·         Een elektrische auto kent minder onderhoud.

·         U heeft de mogelijkheid tot thuisladen wat extra voordelig is met zonnepanelen.

·         De aanschaf van een elektrische auto is niet altijd meer duurder dan benzine- of diesel auto.

Kom in contact met onze mobiliteitsexperts

Wilt u sparren over de mobiliteitsmogelijkheden binnen uw organisatie? De Mobiliteitsexperts staan voor u klaar om u te helpen met alle vraagstukken en een passende oplossing te vinden.