Opladen Skoda

14 september 2022

Meer Europese accupakketten

De Europese commissie heeft goedkeuring gegeven aan een investering van maar liefst € 2,9 miljard voor de ontwikkeling van accupakketten. Het zogenoemde European Battery Innovation-project moet ervoor zorgen dat er meer accupakketten in Europa worden ontwikkeld.

Veel Europese producenten van elektrische auto’s zijn voor hun accupakketten nu nog afhankelijk van Aziatische landen zoals China, Japan en Zuid-Korea. Met bijna € 3 miljard moet de Europese auto-industrie een grotere onafhankelijkheid krijgen met betrekking tot de ontwikkeling van Europese accupakketten.

Batterijcellen en accupakketten uit Europa

In 2017 ging de European Battery Alliance van start. Het doel? Een productieketen opzetten zodat batterijcellen en accupakketten in Europa geproduceerd worden. Van de grondstofwinning tot het recyclen van afgedankte accupakketten; de alliantie wil dat alles in Europa wordt ontwikkeld. Het streven is dat in 2025 de accuproductie in Europa zo groot is dat er jaarlijks batterijen voor zes miljoen elektrische auto’s gemaakt wordt.

Subsidie elektrische personenauto

Twaalf lidstaten trekken portemonnee

Onder andere Duitsland, Spanje, Italië, Frankrijk en België financieren het project. Nederland doet niet mee. Met deze lidstaten is afgesproken dat zij zorgen voor investeerders die voor € 9 miljard het project willen steunen. Autofabrikanten als BMW en FCA (Fiat Chrysler Automobiles) hebben inmiddels aangegeven om deel te nemen aan het project.