
Het aantal elektrische auto’s op de weg groeit snel. Heeft u geen plek om thuis een laadpaal te installeren? Dan kunt u een openbare laadpaal aanvragen bij uw gemeente. Lees hieronder verder hoe het werkt!
1. Check de voorwaarden
Elke gemeente heeft eigen regels. Kijk op de website van je gemeente wat de voorwaarden zijn en hoe u een aanvraag kunt doen. In veel gevallen regelt een externe partij het proces.
Enkele voorwaarden kunnen zijn:
- U heeft een elektrische auto.
- U heeft geen parkeergelegenheid op eigen terrein. Zoals een oprit, garage of een (gebouwde) parkeervoorziening bij uw wooncomplex of bedrijf.
- Er zijn nog geen laadpalen of andere laadvoorzieningen bij u in de buurt.
- De grond is eigendom van de gemeente.
- De gewenste locatie staat op de plankaart.

2. Aanvraag indienen
Is uw gemeente aangesloten bij een aanvraagdienst voor laadpalen? Dan kunt u daar uw aanvraag indienen. Zo niet, neem dan contact op met de gemeente.
3. Goedkeuring en plaatsing
De gemeente beoordeelt uw aanvraag. Na goedkeuring wordt de laadpaal geplaatst, vaak door een externe partij. Houd rekening met een wachttijd van vier tot zes maanden.
Wat kost het?
In de meeste gevallen zijn er geen kosten voor bewoners. De gemeente betaalt de installatie en plaatsing.

Let hierop:
Eigen parkeerplek? Dan moet u meestal zelf een laadpaal regelen.
Type auto: Sommige gemeenten eisen dat u een volledig elektrische auto hebt. Met een plug-in hybride auto kunt u dus niet altijd een laadpaal aanvragen.
Wat mag u opladen? Alleen elektrische auto’s of plug-in hybride. Scooters, brommobielen of steps mogen niet aan openbare laadpalen.
Locatie: De laadpaal komt meestal op 200 tot 300 meter van uw huis.
Met een openbare laadpaal draagt u bij aan duurzamer vervoer én kunt u altijd in de buurt opladen. Niet bij iedere gemeente is de aanvraag van een laadpaal even eenvoudig. Wij kijken daarom graag met u mee. Heeft u naar aanleidingen van dit artikel vragen? Schroom niet met ons contact op te nemen!