etron header

20 september 2022

Waarom opladen soms langer duurt dan men verwacht

Nederlanders met een elektrische auto komen bij de openbare laadpaal weleens voor verrassingen te staan. Het laden van de accu duurt namelijk zo nu en dan langer dan men verwacht. Een passende laadvoorziening aan huis helpt om openbaar laden zoveel mogelijk te voorkomen.

Beloofde laadsnelheid niet altijd gehaald

Sommige autofabrikanten gebruiken de pieksnelheid als laadsnelheid. Deze wordt behaald zodra de stroom net is aangesloten. Over het algemeen neemt deze pieksnelheid af waardoor de accu langzamer wordt opgeladen dan aan het begin. De EV-database toont de laadcurve bij veel voorkomende modellen.

Andere factoren zijn het batterijniveau en de temperatuur van de accu. Als de accu op temperatuur is, tussen de 21 en 25 graden, kan de laadsnelheid eerder gehaald worden dan wanneer de accu nog koud is. Andersom werkt het net zo. Is de accu verhit, dan laadt de auto ook minder snel op.

Laadpaal heeft invloed op de laadsnelheid

Naast de accu heeft de laadpaal ook invloed op de laadsnelheid. De volgende factoren kunnen dit beïnvloeden: 

  • Het elektriciteitsnet
  • De instelling en/of limitering van het laadstation
  • De laadkabel
  • De temperatuur van de buitenlucht
  • Als er meerdere voertuigen staan te laden kan dit de laadsnelheid beïnvloeden

Bovendien is er verschil tussen wisselstroom (AC-laden) en gelijkstroom (DC-laden).

Is laden met meer kilowatt altijd verstandig?

Stel, u heeft de keuze uit laden met 50 kW of 175 kW. Kiest u dan altijd het laatste? Het antwoord is nee. De laadsnelheid die kan worden gehaald is afhankelijk van de lader van de auto. Zo is het aansluitpunt van de Škoda ENYAQ iV 50 kW. Het kan geen kwaad om de laadpaal met 175 kW te gebruiken, maar bij openbare laadpalen hindert u in dat geval andere gebruikers. Daarom raden wij dit af.

laadpaal

Tips om de laadsnelheid te verhogen

Het is verstandig om pas te laden wanneer de accu bijna leeg is. Hoe lager het percentage, hoe hoger de laadsnelheid. Daarnaast is een laadstation aan huis een efficiënte manier om de laadsnelheid te verhogen. De kabel krijgt dan een aparte groep in de meterkast waardoor het laden sneller gaat.

Heeft u interesse in een elektrische auto en wilt u niet voor verrassingen komen te staan? Dan raden wij u aan om over een passende laadvoorziening na te denken. Heeft u vragen of wilt u een persoonlijk voorstel ontvangen? Neem dan contact met ons op!