Lease a Bike

22 september 2022

Fietsregeling voor ZZP’ers

Een fiets leasen is niet alleen interessant voor bedrijven met werknemers maar ook voor ZZP’ers. Zelfstandige ondernemers kunnen óók profiteren van belastingvoordeel en het is ook voor hen vaak voordeliger om een fiets zakelijk te leasen dan te kopen. In deze blog leest u meer over fietslease voor ZZP’ers.

Fiscaal aantrekkelijk

Het leasen van een fiets brengt voor ZZP’ers fiscale voordelen met zich mee. Het leasebedrag kan van de jaarlijkse winst worden afgetrokken. Dit levert een belastingvoordeel op: de belastingdienst ziet dit leasebedrag als een bedrijfsuitgave en daardoor kan dit van de winst worden afgetrokken.

Het leasen van een fiets is goedkoper én gemakkelijker dan deze privé te kopen en zakelijk te gebruiken. Bij de aankoop van bijvoorbeeld een Speed Pedelec kan het financieel voordeel oplopen tot meer dan € 1.500. Dit komt door het belastingvoordeel wat we hierboven omschreven. Daarnaast moeten de gefietste kilometers minimaal 10% zakelijk zijn wanneer de fiets privé is aangeschaft en tot het bedrijfsvermogen wordt berekend. Wanneer u de fiets leaset, heeft u niet te maken met een onderscheid tussen zakelijke en privékilometers.

Op leasefietsen geldt een laag bijtellingspercentage van 7%. Omdat alle fietskilometers door de fiscus als privé worden beschouwd, betaalt een ZZP’er altijd bijtelling.

Lease a Bike betreft operational lease. Dit betekent dat ZZP’ers in combinatie met de fietsregeling geen recht hebben op de Milieu-investeringsaftrek (MIA), kleinschalige investeringsaftrek (KIA) en VAMIL.

Hoe zit het met privé gebruik?

Het is bij Lease a Bike niet noodzakelijk om zakelijke en privékilometers bij te houden. Dat houdt in dat de fiets ook alleen privé gebruikt kan worden omdat er geen wettelijk minimum is voor woon-werkverkeer. Tegelijkertijd kunt u wél de leasefiets zakelijk afschrijven.

Lease a bike

Alle voordelen leasefiets ZZP’ers

We zetten alle voordelen van de leasefiets voor een ZZP’er op een rij:

  • Naast de kostenvoordelen levert een leasefiets ook een goede bijdrage aan uw vitaliteit;
  • U betaalt voor een zorgeloos plan; de leaseprijs is inclusief verzekering, onderhoud en 24/7 pechhulp;
  • U hoeft niet in één keer een groot aankoopbedrag neer te leggen. U betaalt maandelijks een klein leasebedrag. Meer geld om in uw bedrijf te investeren dus!
  • Een fiets leasen is goedkoper dan privé aanschaf, óók wanneer u de fiets wilt houden na de leasetermijn. U kunt de fiets namelijk overnemen voor zo’n 15% van de aanschafwaarde. Inclusief overname scheelt u dit tot zo’n 35% ten opzicht van privé kopen;
  • Het is fiscaal aantrekkelijk door bijvoorbeeld belastingvoordeel.

Wilt u meer weten over de fietsregeling voor ZZP’ers? Klik dan verder op de onderstaande button en download onze whitepaper over Lease a Bike. Heeft u nog vragen of wilt u advies over deze fietsregeling? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.