ID. BUZZ-47

Wat verandert er?

SEBA 2024

Je kunt nog één keer gebruikmaken van de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA). Dit kan je tot wel € 5.000 schelen! 2024 is het laatste jaar dat je gebruikt kunt maken van de subsidie. Houd hier dus rekening mee als je overweegt een elektrische bedrijfswagen te kopen of leasen, wees er op tijd bij! In 2023 was de subsidiepot namelijk eerder leeg dan verwacht. 

Vanaf wanneer je gebruik kunt maken van de subsidie is nog niet bekend. Dit besluit is uitgesteld in verband met de Tweede Kamerverkiezingen van 2023. De kans is hierdoor groot dat de subsidiepot niet voor eind maart 2024 opent.

Voor welke bedrijfsauto geldt de subsidie? 

In 2024 blijft de hoogte van de subsidie, voor zover bekend, gelijk aan die van 2023. Voor grote ondernemingen is dat maximaal 7%* van de netto verkoopprijs van de bedrijfsauto. Hierbij geldt een maximum van € 5.000. 

Op een rijtje: 

  • De bedrijfsauto moet volledig elektrisch zijn; 
  • De bedrijfsauto moet nieuw zijn (d.w.z. datum van de eerste tenaamstelling in Nederland, eerste toelating en laatste tenaamstelling zijn hetzelfde);
  • De datum van de tenaamstelling moet na de datum van de openstelling van de subsidie vallen; 
  • De netto catalogusprijs van de bedrijfswagen is € 20.000 of hoger;
  • De subsidie is maximaal 7% van de verkoopprijs, met een maximum van € 5.000;
  • De WLTP-actieradius van de bedrijfswagen is minimaal 100 kilometer; 
  • De bedrijfsauto valt in de categorie N1 of N2 met een maximaal gewicht van 4.250 kg.

*De 7% geldt voor grote ondernemingen. Koop of lease je een bedrijfswagen en valt jouw bedrijf onder de kleine of middelgrote ondernemingen? Dan is dit percentage mogelijk hoger. Alleen maar fijn!

Wie is er verantwoordelijk voor het aanvragen van de subsidie?

Ontzorgen is ons ding! Wij vragen voor jou de subsidie aan en verrekenen deze met jouw aankoopbedrag of het maandelijkse leasebedrag. Enkel bij financial lease is dit niet mogelijk. In dat geval ben je zelf verantwoordelijk voor het aanvragen.