volkswagen-shuttel hero mobiel

13 juni 2024

Shuttel en Volkswagen faciliteren bedrijven bij nieuwe CO2-rapportageplicht

Met ingang van 1 juli 2024 treedt de nieuwe CO2-rapportageplicht in werking voor bedrijven met meer dan 100 werknemers. Deze verplichting omvat de registratie van alle woon-werk- en zakelijke kilometers, gespecificeerd per vervoermiddel en brandstoftype. Shuttel, een joint venture van Pon Holdings en Volkswagen Financial Services, presenteert samen met Volkswagen een innovatieve oplossing om bedrijven te helpen eenvoudig aan deze rapportageplicht te voldoen.

De aankomende landelijke CO2-rapportageplicht is bedoeld om inzicht te krijgen in de CO2-uitstoot veroorzaakt door zakelijke mobiliteit en om verduurzamingskansen te identificeren. Nederland heeft een akkoord gesloten met de Europese Unie om de CO2-uitstoot van ons land te verminderen. Daar valt ook de uitstoot van zakelijk en woon-werkverkeer onder. Op dit moment zorgen deze twee verkeersstromen samen naar schatting voor meer dan 50% van de gereden kilometers in Nederland. Werkgevers dienen met ingang van 1 juli voor de rapportage de totale CO2-uitstoot van hun personeel te registreren, inclusief alle werkgerelateerde reizen, afgelegde kilometers, gebruikte vervoermiddelen en brandstoftypen. Dit vormt een aanzienlijke administratieve uitdaging, waarvoor Shuttel samen met Volkswagen nu een maatoplossing biedt.

Eén geïntegreerde rapportage

Shuttel biedt grote bedrijven een totaaloplossing voor de verplichte CO2-rapportage en duurzame mobiliteit door gegevens te verzamelen, te analyseren en naadloos te integreren in bestaande HR-software. Dankzij de geïntegreerde mobiliteitsoplossingen kunnen werknemers en werkgevers zo eenvoudig hun reisgegevens bijhouden. Dat wordt mogelijk gemaakt door een registratiemodule voor medewerkers die met hun eigen auto, fiets, motor, scooter of openbaar vervoer reizen. Alles via een handige app. Daarnaast biedt Shuttel een mobiliteitskaart voor het OV en een mobiliteitsapp voor deelvervoer. Voor medewerkers met een auto van de zaak is er een tank- of laadpas beschikbaar. Bovendien is er een extra CO2-module voor medewerkers met een vaste reiskostenvergoeding.

volkswagen-shuttel2
volkswagen-shuttel1

Stimuleren van duurzaam reisgedrag

Om werknemers enthousiast te maken actief bij te dragen aan de vermindering van de uitstoot van hun werkgever, stimuleert Shuttel duurzaam reizen door hogere kilometervergoedingen voor fietsers, gamification en mobiliteitsbudgetten aan te bieden. Deze kunnen eenvoudig worden bijgehouden in de Shuttel-app, waardoor werknemers zelf bewust worden van de duurzaamheid van hun woon-werkverkeer. Realtime monitoring stelt werkgevers in staat om continu de voortgang te volgen en indien nodig bij te sturen. Hierbij wordt de privacy van werknemers vanzelfsprekend gewaarborgd. De naadloze integratie van Shuttel met toonaangevende HR-systemen als ADP, AFAS, Exact, SAP en Visma/Raet verlicht de administratieve last voor HR en de salarisadministratie aanzienlijk. De diensten van Shuttel zijn er voor startups, (grote) MKB-bedrijven, grootzakelijke organisaties tot groeiende giganten en overheden.

Meer informatie over de CO2-rapportage oplossing van Shuttel en Volkswagen is beschikbaar op www.shuttel.nl of via De Mobiliteit Voor Morgen.

Volkswagen: totaalaanbieder van mobiliteit

De samenwerking tussen Shuttel en Volkswagen voor de CO2-rapportage oplossing is een logische. Naast aanbieder van nieuwe ICE- en BEV-modellen is Volkswagen samen met en als onderdeel van Pon Holdings ook een totaalaanbieder op het gebied van mobiliteit. Voorbeelden zijn de fiets van de zaak (via Lease-A-Bike), emissievrije bedrijfswagens voor zero-emissie steden vanaf 2025 via Volkswagen Bedrijfswagens, deelmobiliteit via Greenwheels en last-mile transport in binnensteden via diverse fietsmerken, waaronder Urban Arrow. 

Over Shuttel

Shuttel, onderdeel van Pon Holdings, biedt integrale mobiliteitsoplossingen voor bedrijven en hun werknemers. Met een breed aanbod aan diensten, van mobiliteitskaarten tot laadpassen, maakt Shuttel duurzaam reizen eenvoudig en efficiënt. Shuttel is de grootste aanbieder van zakelijke mobiliteitskaarten in Nederland. Al meer dan 125 grootzakelijke en publieke werkgevers - waaronder de Rijksoverheid, FrieslandCampina, KraftHeinz en Fugro - maken gebruik van de geïntegreerde diensten van Shuttel, met een groeiend aantal van bijna 250.000 zakelijke gebruikers.